“Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne.” – Alison Singh Gee
27 lutego dwóch uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia w Zespole Szkół w Przemkowie Artur Masełko oraz Łukasz Bokacz pod opieką wychowawców z 1-13 Hufca Pracy w Przemkowie, wzięli udział w konkursie kulinarnym pn. „Mały Masterchef” w Ząbkowicach Śląskich. Konkurs nawiązywał tematycznie do zagranicznego stażu uczniów w Maladze. Podczas konkursu uczestnicy musieli przygotować potrawę, która mieli okazję przyrządzać podczas odbywania wakacyjnego stażu w Hiszpanii.
Każda drużyna mała określony czas na przygotowanie swoich potraw. Po jego upływie uczestnicy zaprezentowali potrawy przed jury i publicznością. W tej części konkursu istotne było nie tylko wykonanie dania, ale także jego wygląd, sposób podania oraz kreatywność w aranżacji talerza. Uczestnicy mogli opisać swoje danie, opowiedzieć o użytych składnikach i technikach. Po zakończonej degustacji i podliczeniu wyników został ogłoszony werdykt.
Każda drużyna zasługiwała na pierwsze miejsce no ale jak to przysłowie mówi Masterchef jest tylko jeden. Drużyna z Przemkowa otrzymała wyróżnienie w konkursie. Młodym kucharzom gratulujemy wyniku.
Opracowanie i zdjęcia: Magdalena Maślankiewicz – st.wych z 1-13 HP Przemków