„Niech zdrowa żywność będzie Twoim lekiem”
Hipokrates
W dniach 24-28 października 2022r. już po raz dwunasty, po dwuletniej przerwie z powodu pandemii, w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie przeprowadzona została ogólnopolska kampania „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Pomysłodawcą i organizatorem akcji jest Fundacja Dobre Życie. Kampania stwarza okazję, aby zastanowić się nad swoimi nawykami żywieniowymi i dietą. Skłania nas do rozsądnego wyboru produktów spożywczych, aby lepiej zatroszczyć się o swoje zdrowie. Szczególnie ważne dla uczniów są informacje o tym, że chleb jest najlepszym pokarmem dla mózgu; dla komórek mózgowych najlepszym pożywieniem są węglowodany złożone, które są dłużej trawione, przez co poziom cukru we krwi jest ustabilizowany przez dłuższy czas. Chroni też mózg przed udarem gdyż zawiera kwas foliowy. Razowy chleb zawiera również cenny błonnik – „wymiatacz szkodliwych substancji” z jelit, poprawia ich pracę, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, obniża poziom „złej frakcji cholesterolu, ma niski indeks glikemiczny, przez długi czas daje poczucie sytości. Nieprawdą jest to, że chleb tuczy – żytni z pełnego przemiału, na zakwasie jest dobrym „wymiataczem” z żołądka, zmniejsza uczucie głodu. Bohater akcji – Chleb jest najbardziej podstawowym i powszechnym składnikiem naszego pożywienia, symbolem dostatku i pomyślności. Wszystkie nasze życiowe zmagania i troski koncentrują się właśnie na tym, żeby „chleb leżał na stole”, żeby go nigdy nie zabrakło. Traktowany jest jako dar Boży, chleb darzony jest szczególną czcią.
O tak ważnych sprawach społeczność szkolna mogła usłyszeć dzięki wolontariuszom, którzy z ogromnym zaangażowaniem przygotowali informacje na gazetce ściennej, ulotki informacyjne: ”Złota Karta Prawidłowego Żywienia”, „Chleb W Tradycji Polskiej”. Uczniowie wszystkich klas obejrzeli również film edukacyjny pt. ”Od ziarenka do bochenka” przygotowany przez panią Barbarę Kowalską. Uczestnicy XII obchodów „Święta chleba” w szkole mogli osobiście przekonać się jak smaczny jest chlebuś nasz kochany. Wolontariuszki: Oliwia Piątek i Kornelia Kurkowska z klasy 8c przygotowały poczęstunek – pajdy chleba żytniego na naturalnym zakwasie ze smalczykiem, miodem, powidłami z maminych spiżarni wolontariuszy: Oli Jakubowskiej, Antka Rusynko, Nicoli Misiur oraz Mai Szczech z klasy 8a.
Małgorzata Zawiłowicz